SØRVINDU SHOWROOM

  • Share

  • Location: Lillesand, Norway
    Program: Showrom for window and door production with exhibition space, administration and storage
    Design phase: preliminary design
    Size: 500 m2
    Year: 2016
    Architects: Vaidas Bieliūnas, Konradas Žakauskas, Laimis Valančiūnas, Vytas Buinevičius

    The new Sørvindu Centre in Lillesand will be a major representational showroom in Norway. It will showcase a range of production with the focus on the high-end  window profiles. It will be a compact building with integrated parts of a showroom and an office (approx. 400 m2) and an unheated storage space (approx. 100 m2 ). The building has to be exceptional but cost-effective.

    The proposed building has a low part for the exhibition space an the higher part for storage. The skylight boxes pop-up on the roof and become part of the dynamic composition. The overall building is rather simple, but sleek, reminding of an art gallery pavilion in a park.

    This interior scheme suggests to turn all the elements of an office into an exhibition products “in action”. This means each element (eg. kitchen unit, conference room, office space etc.) has to be constructed entirely from the products i.e. different profiles of windows and doors. These office units are placed all around in an open exhibition space as objects always ready for inspection of a potential client.

    The alternative interior scheme suggests to integrate office function and exhibition in one space, however to keep them as separate objects. The office part is compact box in an open space like a separate building within a building. It has a lounge area on top with a view through the front facade. Around the office unit there is an open space for exhibition which could be filled by stands and sample structures.

    The proposed design for a low pavilion with expressed skylights.

    An alternative proposal for a high ceiling compact volume.